søndag 8. juni 2008

Myken Fyr


66 grader 45,7 minutter Nord og 12 grader 29,6 minutter Øst, 25 km nord for Polarsirkelen og ca 32 km fra nærmeste fastland, finner man Myken Fyr, et sjarmerende hvitt trehus med en fyrlykt på taket. Slettes ikke som forventet, jeg så selvfølgelig for meg at vanlig høyt fyrtårn. Det må ha vært gode håndverkere som satte opp denne bygningen i 1917, for jeg kan bare tenke meg hvordan det er oppå denne toppen en isende vinternatt i full storm. Her ute langt til havs der himmel møter hav og der det ikke er noe som løyer vinden før den treffer. Men utenom vinden er nok vintrene på Myken langt mildere enn inne på fastlandet, for de ligger midt i den milde Golfstrømmen.


I 1955 ble fyret elektrifisert og i 1974 ble det avfolket og automatisert, det er ennå i drift den dag i dag. Bygningen er i dag nydelig oppusset og leies ut til overnatting. Det er 8 sengeplasser fordelt på 4 soverom, kjøkken, stue og bad. Koselige langbord er plassert slik at man kan sitte å nyte utsikten. Fra 2 etg går det en smal bratt trapp opp til fyrlykten og her oppe har man 360 graders panoramautsikt fordelt på rød, grønn og blank sektor. På en klarværsdag kan man se fra De syv søstre i sør til Landego i nord og imellom disse landemerkene, den mektige og flotte Helgelandskysten med alle sine kjente øyer og fjell.

Øya som fyret står på, Jutøya, var dekket med skitt. Ikke vanlig fugleskitt som man kunne forvente der ute. Vel, det var jo nok av det også men denne var andeledes og forklaringen viste seg å være gås. Gås i store flokker har øyene her til hvileplass på sin ferd nordover og sørover. Og det er fra dette teorien om navnet Myken kommer. De tror at i riktig gammel tid ble øyene her kalt møkkøyene og at det har blitt til navnet Myken.

PS. Har flere bilder fra fyret men pga at personer på bildene ønsker å være anonyme kan jeg ikke legge de ut på internett.

Ingen kommentarer: