fredag 24. september 2010

Tur med Nesnakroken

Lørdag 18.sept var jeg på tur med Nesnakroken igjen. I et nydelig høstvær la vi ut fra Nesna med kurs for Finnkona. Det er en øy som ligger ytterst i Ranfjorden mellom Nesna og Sandnessjøen. Her var det bygget et flott kaianlegg som vi la til ved og det var anlagt en kultursti over øya med mye intressant å se. Øya har vært brukt av folk helt siden jernalderen, det kan de mange gravrøysene vitne for. Og navnet på øya kommer nok fra at sjøsamene brukte den.
I 1906 ble øya solgt til Helgeland skogselskap for 600 kr og det ble opprettet en plantesskole her ute. Fra 1906 til 1920 ble det plantet ut 57000 trær av forskjellige sorter. I starten var det engelmannsgrana som klarte seg best her ute i ytterkanten av skoggrensen, siden fikk de mer hardføre sorter og det var sitkagrana som tålte dette harde klimaet best.
Mitt inni skogen er det laget en bålplass med benker og bord, og her er det også bygget en gamme. De forskjellige severdighetene er godt merkert og øya er absolutt verd et besøk for sjøfarere.
Etter at vi hadde sett øya og grillet pølser gikk turen videre til fiskegrunnene. Her fikk vi både makrell, hyse og storsei og flere enn ei god fiskehistorie ble til denne dagen.
Men noe av det kjekkeste for meg denne dagen var å få styre den store skøyta :)
~*~

1 kommentar:

organic-lizzi sa...

Dette var snadderbilde for en som bor langs "skarve"Oslofjorden!!