torsdag 13. august 2015

Hekk / Alperips

Jeg har en buske i hagen, dvs to busker i hagen, som var ganske så villnis. Som vanlig ante jeg ikke navnet på det jeg hadde, men de vokste godt og frodig. For noen år siden skamklippet jeg den ene ned og etterpå ble den kjempefin og tett. Jeg begynte å tenke på at dette måtte da være noe som kunne brukes til hekk,
Har letet lenge etter en hekk jeg kunne tenke meg, men hadde aldri helt klart å bestemme meg for hvilken jeg ville ha.
2015.05.31 103-001 Jeg la ut bilde av blader fra busken på en hageside og fikk snart svar at dette måtte være Alperips. Og etter å ha lest om Alperips var valget om hekk tatt :)
“Alperips - Ribes alpinum
Alperips er en hardfør og lettdyrket hekkplante som er hardfør til sone 7. Planten kan bli en til to meter høy, og har en tett vekst som gjør at den egner seg godt som klipt hekk. Planten får røde bær, men de er ikke egnet til bruk. Plant ut alperips med 20-30 centimeters avstand”
2015-06-008
Men det morsomme med Alperips er at man trenger ikke kjøpe hekle hekken. Jeg kjøpte 7 planter, det var det gartneren hadde akkurat da.
2015-08-008
“En velykket stikling”
Resten tok jeg bare som stiklinger fra busken jeg hadde fra før. Klippet bare av grønne skudd og satte i jorden. Og 2 av 3 kom seg, de syntes jeg var et godt resultat. Det var litt sendt på året jeg satte stiklingene og vi har hatt verdens dårligste sommer i år. Så på de plassene de ikke slo rot prøver jeg igjen neste vår.
2015-07-022
 Lagde bare et hull i plenen og satte ned en grønn stikling. Her er det klart for luking.
2015-08-007
 
Luker vekk det meste av gresset/ugresset rundt buskene
 2015-08-013
Nå holder jeg på å legge aviser rundt både de kjøpte buskene og de små stiklingen, og dekker med jord. Dette for å beskytte de små røttene bedre mot vinteren som er på vei og for å få bort gresset som tar næring fra plantene.
2015-08-012
Avisene vil bli blaute og til slutt smuldre opp, og nye skudd kan lett ta seg opp fra roten til store flotte planter. Håper og tror jeg  :) Det sies at Alperips er norges svar på den engelske buskbom’en, lett å klippe og forme slik man vil ha den. Frodig og tett og fin. Litt spennende også med sånne litt gjør det selvprosjekt også.
Gleder meg til neste år for å se hvor mye de vokser :)

Ingen kommentarer: