torsdag 17. september 2015

Gamle skatter

To gamle skatter

som jeg og Larsen har fått tak i, han fant lampen på en bruktbutikk i Trondheim og jeg ovnen på en Kjøp og salg side.

2015-09-15 15.25.23

 Petromax

Den så ikke helt slik ut da vi kom hjem med den, men Larsen har pusset og pusset, og frem kom dette smykke av en lampe.

“Petromax, er merkevarenavn for en trykkparafinlampe utviklet av Max Graetz (1851-1937), Berlin, ca. 1910. Prinsippet for lampen er at fordampetparafin (eller lampeolje) brenner i et glødenett og avgir et hvitt og kraftig lys.

Nederst har lampen en beholder for parafin, utstyrt med en luft-håndpumpe og et oljepåfyllingslokk kombinert med en åpne/stenge-ventil. Fra tanken og opp til en dysen går et forvarmingsrør, som nederst er utstyrt med en kombinert oljeventil og dyserenser (nål). Før tenning er mulig må røret oppvarmes slik at parafinen går over i dampform (ca. 250 °C). Dette skjer ved at en beholder med rødsprit, som er plassert rundt røret, antennes. Når forvarmerrøret er tilstrekkelig oppvarmet, oljebeholderen er oppumpet, og oljeventilen åpnes, strømmer parafindampen ut gjennom dysen og inn i glødehetten. Såfremt det fortsatt er flamme tilstede i rødspritbeholderen antennes glødehetten og lampen lyser opp. Hvor kraftig lys lampen avgir bestemmes av dampmengden som tilføres, det vil si trykket på parafintanken. Lampen slukkes ved å åpne ventilen i tanken.

Denne typen lampe var mye brukt inntil den ble erstattet av elektrisk lys, mange steder til langt ut på 1960-tallet”

Tekst hentet fra Det Norske Leksikon

2015-08-31 14.21.26

Aladdin BFH

Aladdin Blue flame heater gitt ut av produksjonen i 1988 men det går ennå an å få tak i på bruktmarkede. Deler som veiker selges ennå. Husker når jeg var lita og strømmen gikk, noe som skjedde ofte i den tiden, da hentet pappa en slik en opp fra kjelleren og den varmet godt. En uhyggelig nyttårsaften med orkan tidlig på 70tallet hadde vi den som varmekilde og det ble varmet en stor gryte lapskaus oppå den. Gode minner.

Ingen kommentarer: