torsdag 8. september 2016

Sommerminner - Landsstevne

I sommer hadde Forbundet Kysten Landstevnet i Bodø og det var Kystlaget Salta som sto for arrangementet.


Etter å ha pusset, smurt og jobbet masse var skøyta såpass at man kunne gå på stevne og vise den frem. Så onsdag 13. juli var vi 6 stykker som startet på turen mot Bodø. Værmeldingen var bra så det skulle bli en fin tur nordover. Vi skulle ha følge med MK Dønning fra Alstahaug Kystlag og det er alltid greit å være flere når man er på langtur.


Vi hadde en flott tur oppover Helgelandskysten og inn i Salten. Vi hadde egentlig tenkt å gå rett til Bodø men ettersom havna ikke var klar for kystlagsbåter før på torsdag gikk vi til Bliksvær. Som jeg har laget en innlegg om HER.


Etter den fine kvelden i Bliksvær og overnatting på styrhusgolvet (skulle egentlig ha hotell i Bodø) ble det samseiling innover mot Bodø Havn. Her er noen av båtene som kom sørfra. Også nordfra kom det en stor konvoi med flotte skuter.


På moloen i Bodø og på pirene i småbåthavna var det møtt opp kjempemasse folk. Og det var moro å høre noen stemmer som ropte "Heia Nesnakroken"


 En smule kaos ble det da alle båtene skulle inn i havna for å finne seg en plass. Der må jeg bare si at Alstahaug Kystlag hadde en bedre måte å gjøre det på det året vi var der. Alle båter skulle hatt et unikt nr og en plass, for så å blitt ropet opp, nå var vi ca 20 båter som skulle ligge på plass B......det måtte jo bli et salig kaos. Og denne matrosen var både svett, sliten og en smule (les:innmari) irritert da vi etter å ha blitt jaget hit og dit endelig fikk fortøyd. Vi sprang som noen tullinger på dekk med trosser og fendere, men det gikk godt........ Vi hadde heldigvis en skipper som vet å beholde roen.


Her ligger vi som eneste båt som ikke fikk noen andre ved siden av seg, så vi hadde aldeles nydelig utsikt utover havna og på alle båtene som gikk frem og tilbake.


170 tradisjonsbåter var samlet i Bodø, dvs det var de som var påmeldt, det var nok mange flere båter tilstede. Og det var mye kjekt å se.


Her kan vi også se Kulturhuset Stormen i bakgrunnen. Det var heldigvis eneste stormen vi var i nærheten av på denne turen :D


Et nydelig skue når disse flotte båtene er pyntet til fest !
Og det var mange mange fine smykkeskrin å se på dette stevne. Det er virkelig kjekt å se at disse gamle skøytene blir tatt vare på.

På hvert landsstevne deles det ut en rekke priser og i år var vi/Nesnakroken an av vinnerne.

Her er årets vinnere :

  • Til det mest lovende restaureringsprosjekt: M/K "Nesnakroken" (Nesna kystlag)
  • Til det best vedlikeholdte/bevarte åpne fartøy: "Pilen" (motor-seksring) / Tormod Skålsvik / Kjerringøy
  • Til det best vedlikeholdte/bevarte fartøy: M/S Sandnes / Ryfylket damskipsselskap
  • Til det beste tradisjonelle nybygg: Firroringen "Spiren" / eier Håvard Hansgård / Kai Lindes båtbyggeri, Rognan
  • Årets håndverker: Lofoten Wool / Ragnhild Lie / Vestvågøy
  • Lengst utseilt distanse for å delta: D/S Børøysund / Norsk Veteranskibsklubb / Oslo (958 nautiske mil )
  • Til best bevarte motor eller teknisk innretning: M/S "Lykken" / Øksnes kystlag / Myre i Vesterålen
  • Juryens åpne pris Fembøringen "Salarøy" / Arctrandria kystlag /TromsøDet var en hard helg med mye gåing for å få se mest mulig av båtene. Så på søndag kl 10 kastet vi loss og tok fatt på turen hjem. To av mannskapet hadde mønstret av så vi var 4 ombord på hjemturen.


Takk for oss, Bodø, det var en opplevelse å få være med på dette !


 Hjemturen startet med litt bølger over Salta, men vi hadde de rett i mot så det gikk helt fint. Fikk rapport fra noen som passerte oss med litt større fart, at vi var et flott syn.


Etter Salta var det stilla helt hjem. Her passer vi Polarsirkelen og øya Vikingen. Til høyre kan vi skimte Rødøyløva, et av de kjente landemerker på Helgelandskysten.

 

Her styrer jeg skuta en pitte liten stund mens skipperen tar seg en liten pause. Han styrer med den svarte lille dingsen, men det får jeg ikke helt til og må bruke roret.


Her er vi straks hjemme og som vi kan se er Nesna et knutepunkt når det gjelder båter, både for de som skal nordover, sørover og innover i landet.

MF Sigrid ønsket oss velkommen hjem med å gi oss noen skikkelig tuuuut.


Og på moloen ble vi møtt med flagg og mannskapet som måtte dra hjem litt før oss tok i mot oss på brygga :D


Sliten men fornøyd  :D

Når eg skal "hvile" ombord er dette en god plass, i trappa til byssa og med hørselsvernet på da det er rett ved døra til maskinrommet. Her er det godt å sitte og titte ut døra og følge båtens bevegelser.

Men det er kke bare bare å dra på en sånn tur når man ikke er frisk, men vi juksa litt med å bo på hotell i Bodø.  Men jeg er ikke flink til å avpasse farten etter forholdene, med sånn som hvile og å komme meg i seng i rimelig tid. For det er jo så kjekt, men så kommer prisen for det etterpå. Så derfor kommer blogginnlegg ukesvis etter turen ;-) 

Ingen kommentarer: