mandag 24. august 2009

Mandagstema - Kirke



Ettersom jeg brukte Petter Dass i forrige Mandagstema, passet det godt å få ordet Kirke i dag. Da fortsetter jeg med kirken der Petter Dass er mest kjent fra, nemlig Alstahaug kirke. Som de fleste norske kirker er utenom gudstjeneste, var også denne låst så jeg kom dessverre ikke inn.
.
Kirken ligger på øya Alsten, like sør for SandnessjøenHelgeland i Nordland.
Den eldste delen av kirken som er bygget i kleberstein og er fra ca år 1200, kanskje tidligere. Den har vært ombygget og utvidet flere ganger og ellers består veggene av innvendig og utvendig murvegg med stein, grus og mørtel i midten.
.
Prestegjeldet var lenge det mektigste på Helgeland og i 1804 ble Alstahaug kirke Nord-Norges første Domkirke. Petter Dass var sogneprest her fra 1689 til han døde i 1707. Etter hans død tok hans sønn Anders Dass over.
.
Alstahaug kirke er en av syv steinkirker fra middelalderen som er bevart i Nord-Norge. Prestegården og en stor bauta av Petter Dass ligger like ved kirken. Her har de også bygget Petter Dass-museet som åpnet i 2007.
Her kan du finne andre deltagere i Mandagstema :)

11 kommentarer:

Rimkogeren sa...

Flot og smuk historie om kirkens magt for længe siden.
Her i Danmark tror jeg at kanp halvdelen af kirkerne er åbne..

Petunia sa...

Nydelig collage og det er alltid greit å få historen rundt belyst!

Klem fra Petunia

JULIEK sa...

Den er vakker. Har vært der mange ganger. Er utrolig flott der ute : )

Melusine sa...

Flotte bilder! Gamle stenkirker er ofte vakre byggverk med interessant historie, så også med denne så takk for informativ tekst :)

Evami sa...

VAkker kirke i vakre omgivelser:) Og det kjekt å få litt av historien bak kirke-bygget! FOr tenk på alle de historiene de veggene der kunne fortalt!

Her i Trondheim er VÅr Frue krike åpen døgnet rundt 365 dager i året.. Men det er den eneste kirken jeg vet om som har det sånn!

Turid Holm Flaa sa...

Flotte bilder av en historisk kirke, fine farger!

Bea sa...

Vakre bilder


klem

Cathrin sa...

Denne kirken er virkelig nydelig, har faktisk vært inne i den så sent som i fjor vår da min lille guddatter ble døpt der. Veldig mye fint å se på utenfor også, både på kirkegården og de gamle bygningene som ligger på tunet. :o)

Madame sa...

Jeg holder meget af de gamle stenkirker - og det er en virkelig smuk collage, du har lavet!

Camilla Elstad sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar :D

Så nydelig kirka var i sollyset!!

Donald sa...

Det er en kirke med historie, og dine billeder er meget smukke :-)